Články pro Vaši inspiraci na svatbu

Zásnuby

Zásnuby

Mgr. Andrea Vávrová - 02.05.2022 (přečteno 485x)

Pardubice, květen 2022 Vaše vyvolená řekla ano, při romantické večeři při svíčkách nebo na louce jste ji překvapil briliantovým prstýnkem nebo prstýnkem z pouti a sami mezi čtyřma očima jste si řekli, že chcete být navždy spolu.

Pokud máte rádi tradice a chcete udělat všechno proto, aby bylo Vaše rozhodnutí završeno určitým aktem, není nic jednoduššího, než zorganizovat zásnuby.

Zásnuby se obvykle slaví v kruhu rodinném, kdy se uspořádá slavnostní oběd nebo večeře, kam jsou sezváni rodiče a nejbližší příbuzní z obou stran. Do seznamu hostů můžete zařadit rovnou svoje svědky.

Dámy jistě ocení, když oba svědkové pomohou při přípravách zásnubní hostiny. V průběhu příprav a vaření si mohou společně projít itinerář svatby a připravit si svatební den takzvaně „nanečisto“.

Při příchodu hostů by měla dostat květinu jak maminka snoubenky, tak maminka snoubence a samotná snoubenka. Velikosti květinových vazeb volte stejné, barevně se mohou lišit v barvách detailů nebo jen ve stuze, aby si je dámy nepopletly. Samotné zahájení by měl svou úvodní řečí s oznámením o svatbě přednést budoucí ženich, ovšem není od věci, když se prvního uvítacího slova ujme jeden ze svědků: „Dovolte mi, abych Vás dnes srdečně přivítal na zásnubní hostině Petra a Jany, předávám tímto slovo Petrovi, který Vám o svém rozhodnutí řekne víc.“

Budoucí ženich by si měl krátký projev připravit dopředu, něco v duchu: „Děkuji Vám všem, že jste přijali pozvání na tuto slavnostní hostinu. S Janou jsem se seznámil před rokem, ale od začátku cítím, že je to ta pravá. Moje srdce mi říká, že Jana cítí to samé, a tak jsem se rozhodl požádat Janu o ruku a ona řekla ano. Jsme oba šťastní, že Vám můžeme tuto novinu sdělit a prosím…pozvedněme číše.“

Následuje samotná večeře, pokud nechcete slavit doma, lze takovou hostinu uspořádat v pěkné restauraci, nebo uspořádat rovnou víkendový pobyt, třeba někde v horách, aby se všichni rodinní příslušníci a svědci mohli lépe poznat.

Při samotné večeři je lepší, když není úplné ticho, které doplňuje cinkání příborů. Jemná podkreslující hudba nic nezkazí a uvolní lehce atmosféru pro ty, kteří se ještě neznají. Je-li mezi svědky bavič, není nic lepšího. Dbejte také na svůj celkový dojem, není třeba nic přehánět, ale dle zvoleného typu prostředí je třeba zvolit i patřičný oblek.

Pozdější zábavu pro hosty můžete oživit fotokoutkem, nebo živou hudbou, můžete vymyslet různé soutěže ke stolu třeba slovní fotbálek a v duchu se nechávat unášet Vaší společnou láskou.

Přejeme Vám, ať se zásnuby podaří a svatební přípravy mohou začít.

Zpět

Další články:

Svatební inspirace

zobrazit menu