Články pro Vaši inspiraci na svatbu

Svatba na Tvrzi Orlice

Svatba na Tvrzi Orlice

Tvrz Orlice - 12.01.2017 (přečteno 2907x)

Tvrz Orlice  je součástí areálu středověké tvrze ze 13. století, která leží na okraji Letohradu uprostřed malebné přírody Orlických hor.

Hotel nabízí ubytování s kapacitou 71 lůžek, privátní wellness studio, společenský sál pro 75 osob. Areál je vhodný pro pořádání firemních akcí, svateb či soukromých oslav. V průběhu roku jsou v areálu pořádány kulturní akce, koncerty, divadelní představení a jiné tematické akce. Pro děti je určeno hřiště s lanovkou, na nádvoří je minizoo (výr a nosál).

Nachází se zde restaurace a historická krčma. Šéfkuchař Martin Kníže nabízí na svém jídelním lístku tradiční české pokrmy připravené ze surovin lokálních farmářů. Pro naše hosty pořádáme pravidelné hodování v historické krčmě ve stylu „Sněz, kolik můžeš“. Stálý jídelní lístek restaurace je pravidelně doplňován o pokrmy ze sezónních surovin.

Původní sídlo vzniklo pravděpodobně na konci 13. století, v 16. století pak byla tvrz přestavěna na renesanční zámek. Po odstěhování šlechty z Orlice v roce 1650 na kyšperecký zámek, byl objekt upraven pro hospodářské účely. Po dokončení revitalizace v červnu 2012 vznikl na východě Čech nový turistický cíl, který návštěvníkům nabízí nejen prohlídku opravené tvrze s originálním gotickým a renesančním sklepením, sbírkou zbraní, funkční historickou knihtiskařskou dílnou a dalšími expozicemi. Historický objekt s vzácně zachovalými stavebními částmi z období gotiky, renesance, baroka a klasicismu je kulturní památkou. Zajímavé je především neporušené sklepení z doby vzniku tvrze, nově objevené zdivo původní přízemní části, které naznačuje původní větší čtyř prostorový objekt. Zachovalá figurální sgrafitová výzdoba na vnější omítce renesanční věži zámku potvrzuje výjimečnost tohoto sídla mezi venkovskými sídly v celých Čechách. Pod současnou podlahou se skrývá původní hradební zeď tvrze z konce 13. století o šířce 2,1 m a byl objeven 400 let utajený středověký sklep. Při archeologickém průzkumu bylo nalezeno velké množství fragmentů kachlů ze všech stavebních období tvrze. Také nálezy nástěnných maleb z druhé poloviny 16. století nemají v celém regionu východních Čech za posledních 60 let obdoby.

Zpět

Další články:

Svatební inspirace

zobrazit menu