Články pro Vaši inspiraci na svatbu

Svatební oznámení a tiskoviny

Svatební oznámení a tiskoviny

Petr Franěk PRINTIA - 10.01.2017 (přečteno 3449x)

Jaké druhy svatebních tiskovin můžete potřebovat?

Svatební oznámení

Hlavní jsou svatební oznámení. Často si je však lidé pletou se svatebními pozvánkami. Oznámením pouze oznamujete, že se berete. Pomocí pozvánek zvete. Když svatbu jenom oznámíte a sice s uvedením dne, místa a času začátku obřadu, je to chápáno obecně tak, že se lidé mohou přijít podívat na obřad. A tím to končí! Ti, kteří obdrží svatební oznámení, nepřijdou na hostinu ani na oslavu - pokud je nějak nepozvete. Hledáte-li rychlé řešení co napsat na oznámení, doporučujeme zvolit text "oznamují, že budou oddáni", tzn. například takto:

oznamují, že budou oddáni
dne 22. července 2017 ve 12 hodin
na zámku Červená Lhota.

Text na svatebním oznámení může mít samozřejmě rozličnou podobu. Ukázky dalších textů si pro inspiraci můžete stáhnout zde. Nezapomeňte uvést svá jména! Nic jiného už není nutné na oznámení uvádět, nicméně můžete si nechat vytisknout citát a dolů své adresy nebo společnou adresu (adresy se někdy uvádějí z toho důvodu, aby vám lidé měli kam poslat blahopřání k sňatku). Hledáním vhodného designu můžete strávit řadu dní a nocí. Chcete-li oznámení vyřešit rychle, stačí si pamatovat, že v jednoduchosti je síla. Méně je více. Kvalitní vkusný design objevíte například na těchto stránkách.  
 

Svatební pozvánky

Svatební pozvánky jsou formální součástí svatebních oznámení. Přikládají se ve formě kartičky k oznámením. Formálně zvete na svatební hostinu, která se koná většinou hned po obřadu a sice jednoduše tímto způsobem:

Srdečně Vás zveme
ke svatebnímu stolu.

Pokud část hostů chcete pozvat pouze na pozdější oslavu, potom budete potřebovat ještě jedny kartičky.

Srdečně Vás zveme
na odpolední oslavu,
která se koná od 17 hodin
v restauraci Nebozízek.

Kartičky s žádostí o peněžní dary

V dřívějších dobách bylo zvykem přinášet na svatbu různé věcné dary. Tato zvyklost přetrvává i navzdory existenci univerzálně směnitelných bankovek, takže se může snadno stát, že dostanete dva mixéry, tři kávovary a hromadu nádobí navrch. Lze se tomu vyhnout vhodným nasměrováním k univerzálním platidlům. Kartičky s žádostí o finanční dary jsou většinou jednoduché karty s rýmovačkou typu

Naši milí svatebčané,
máme na Vás prosbičku,
raději než věcné dary,
naplňte nám kasičku.

Dále můžete potřebovat

  • Save The Date (oznámení, které se v západní kultuře posílá ještě před svatebním oznámení)
  • jmenovky na svatební stůl
  • menu
  • program dne
  • etikety na vína
  • kartičky s poděkováním

Více informací o svatebních tiskovinách lze dohledat na blogu, který je zaměřený právě na svatební tiskoviny.

Zpět

Další články:

Svatební inspirace

zobrazit menu