Články pro Vaši inspiraci na svatbu

Svatební hostina

Svatební hostina

Mgr. Andrea Vávrová - 02.06.2016 (přečteno 3271x)

Ten, kdo zažil svatbu, si asi velmi dobře pamatuje, jak to chodí, když oznámíte příbuzenstvu, že se budete se svým miláčkem brát. „Jéžišmarjá, děti, no to je překvapení…,“ křičí tchýně i maminka v lepším případě do telefonu, v tom druhém vás začnou objímat a hned mají spousty otázek. Kde to budete mít? Kolik chcete pozvat hostů? Jestli to není málo nebo zase moc? Kdo to bude platit? A to už se tatínkové a budoucí tchánové včetně vašeho miláčka raději odporoučejí do místního hostince na malé občerstvení.

Svatba prý není legrace, ovšem s námi to zvládnete hravě a možná si nakonec tu legraci užijete alespoň na svatební hostině. Ta je totiž z celé svatby nejdůležitější. Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem a co si budeme povídat, člověk vždy ocení něco dobrého k snědku a tak, aby vás pozvaní hosté nepomluvili, je třeba si na svatební hostině dát obzvláště záležet.

Začněte tím, že se před odesláním svatebních oznámení, tedy pozvánek na svatební obřad, rozmyslíte, koho z nich chcete pozvat i na svatební hostinu. Podle tohoto seznamu pak vkládejte k oznámením i pozvánky ke svatební tabuli. S hostem zveme samozřejmě také jeho partnerku nebo partnera. Pokud vás v minulosti někdo na svatbu pozval, hodí se pozvání oplatit. Vždy je lepší probrat s nejbližšími, kdo z vyvolených příbuzných i známých bude pozván, tak aby nebylo třeba někoho od sebe odtrhávat a vřelá objetí zrovna namysli, nemáme.

 Obálky máte na cestě a ještě zhruba 3 týdny na to, doladit vše potřebné. Už víte, v jakém barevném odstínu bude celá svatba, starorůžová, béžová, bleděmodrá nebo champagne? Fantazii se meze nekladou, ovšem celá svatební hostina by měla ladit s oblečením nevěsty, ženicha a družiček. Styl i barva, které jste vybrali, se pak ladí i s dekoracemi a celkovým provedením slavnostní tabule. Pozor, dochucovadla přímo na stůl nedávejte, kazí celkový estetický dojem. Pokud je tam chcete mít, tak jedině v příslušném nádobí, tak aby vše ladilo.

Uspořádání stolů volte podle počtu hostů, pokud je svatba menší, volíme uspořádání stolů do písmene „U“ nebo „T“ v čele sedí novomanželé, nevěsta sedí po pravici ženicha. Vedle novomanželů sedí jejich rodiče, rodiče nevěsty sedí vedle ženicha a rodiče ženicha sedí vedle nevěsty na důkaz propojení obou rodin. Tedy matka nevěsty sedí vedle ženicha, otec nevěsty vedle ní.  Vedle nevěsty usazujeme otce ženicha a vedle něho sedí matka ženicha.

Další čestná místa jsou určena svědkům, jeden vedle rodičů nevěsty a druhý vedle rodičů ženicha. Ostatní hosty je možné posadit libovolně, platí však nepsané pravidlo, že společensky významnější hosté sedí blíže čela stolu. V případě, že se svatby účastní i prarodiče, usadíme je vedle rodičů novomanželů. Pokud vás poctí svou návštěvou i děti, počítejte s tím, že mohou narušit chod hostiny.

V případě, že zvolíme uspořádání hostů u jednotlivých kulatých stolů, volíme uspořádání do půlkruhu kolem čestného stolu, kde sedí novomanželé a jejich rodiče, případně svědci. Nejblíže čestnému stolu pak usazujeme nejbližší příbuzné a přátele.

Při početnějších svatbách je nezbytný zasedací pořádek. K jeho vedení si zvolte osobu, která bude přesně vědět, kdo je kdo. Stůl nebo stoly pak pro lepší orientaci i z dekorativních důvodů označte jmenovkami. Zasedací pořádek určitě promíchejte, nedělte stoly na nevěstin a ženichův. Pro lepší zábavu je třeba, aby se hosté obou stran lépe poznali a dobře se bavili.

Všichni sedí a je čas na přípitek. Ten by měl pronést tatínek nevěsty a následně tatínek ženicha. Pozornost se v takovém případě vyžádá lehkým zaťukáním nože na skleničku. Proslov není třeba protahovat, stačí pár slov, pokud možno s humorem. Následuje oběd a volná zábava a o té si řekneme něco příště.

Hodně štěstí

www.svatebni-veletrh-pardubice.cz

 

Zpět

Další články:

Svatební inspirace

zobrazit menu